Kutyaszerviz blog

Kutyaszerviz blog

Miért fontos a kutyaovi?

2017. február 23. - Kutyaszerviz1

 

Miért fontos a kutyaovi?

 

"Ott csak játszanak a kutyák, felesleges!"
"Van otthon egy 5 éves kutyánk is, majd vele játszik!"
"Gyakran visszük sétálni, közben találkozik a kerítéseknél kutyákkal!"
"Majd ha minden oltását megkapta!"

Gyakran találkozni a fenti válaszokkal, ha szóba kerül a kutyaovi kérdése.

 

Miért is fontos a kutyaovi?

 

A kölykök igaz hogy "csak" játszanak, de ezzel nagyon fontos dolgot, a társas viselkedést tanulják meg. Megtanulnak kommunikálni egymással és a későbbiekben minimális esély lesz a kutyákkal szembeni agresszivitásra. Tehát ez a játék nagyon fontos és elengedhetetlen tanulási folyamat. S minden alkalommal az utolsó fél órában különböző zajokhoz, külső ingerekhez, kisebb akadályokhoz szoktatjuk a kutyákat, így a mindennapokban kiegyensúlyozott, stabil felnőttekké válnak.

 

Miért nem célszerű egy kölyök kutyát együtt tartani egy felnőtt kutyával?

A kölykök kajlák, játékosak, igazi pajkos rosszaságok, akik az idősebb kutya feje tetején is járnak, fittyet hánynak a szabályokra és a régebbi családtag szokásaira, ami könnyen kihozhatja a sodrából az idősebb kutyát. Ilyenkor morgással, vicsorgással, esetleg harapással reagálhat, ami komoly mentális károkat okozhat a kölyöknél. Félőssé illetve akár agresszívvé is válhat a többi kutyával szemben. S nem utolsó sorban minden esetben az idősebb lesz a "főnök", így a kölyköt kezdettől fogva elnyomja. Ezért nagyon fontos, hogy kölyök kutyát nem szabad felügyelet nélkül hagyni egy felnőtt kutyával. Mindig csak annyi időt töltsenek együtt, amíg felügyeljük őket. A kölyök igazi játszótársa a korban és méretben is vele azonos másik kölyök!

 

Ismerkedés kerítésen keresztül

 

Sokan gondolják úgy, hogy abból semmi gond nem lehet, ha séta közben odaengedik kutyájukat a kerítésekhez, hiszen ismerkedhet! De abba már nem gondolnak bele, hogy az a kerítés túloldalán lévő kutya a saját területén van, a kerítés nagyobb önbizalmat ad, így még bátrabb és erélyesebb. Vannak kutyák, akik már több méterről hangosan csaholnak, vicsorognak, míg más kutyák csendben állnak a kerítésnél. Utóbbihoz odaengedve a kutyánkat, pillanatok alatt hatalmas baj kerekedhet. A kutyánk bedugja az orrát a kerítésen, megszaglászná a másikat. A saját területén lévő a gazdi reakcióideje tört része alatt már el is kapta a kutyánk orrát. A fizikai sérülés hamarabb gyógyul, s jó eséllyel a harapó kutya is rendelkezik a szükséges oltásokkal, viszont mentálisan olyan károk keletkeztek a kutyánkban amik vagy soha, vagy nagyon hosszú idő alatt és kemény munkával gyógyulnak.
Kutyasétáltatáskor SOHA nem szabad a kerítéshez engedni a kutyát még akkor sem, ha egyébként a kutyafuttatóban, parkban, stb. már találkoztak a kutyák!

A kölyökkori oltási programot illetően

 

Mire a kölyök minden szükséges oltást megkapott, addigra már a legfőbb szocializációs időszak lezárult, a kimaradt tapasztalatok pótolhatatlanok. A kölykök az első 2 oltással már olyan védettséggel rendelkeznek, amelyek mellett nem okoz egészségügyi kockázatot a kutyaovi.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyaszerviz1.blog.hu/api/trackback/id/tr512285453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása